Bliv kontaktet

  [recaptcha]

  Polyurethan og dets egenskaber

  Polyurethan – produktet med de utallige muligheder

  Polyurethan, enkelt forklaret, det er et plastmateriale, der bruges i en skum- eller ikke-skumudgave. Polyurethan kan klæbes på mange måder og i kombination med mange andre materialer såsom stål, glasfiber og anden plast.

  Dens egenskaber er påvirket af typen af isocyanater og polyoler, den indeholder, men dens vigtigste styrker er dens høje slidstyrke, dens fleksibilitet, stød- og lydabsorbering og dens store styrke.

  Den har en slidstyrke, der er op til 8 gange større end stålets slidstyrke, og de færreste ved, at den faktisk er hårdere end stål, når man måler dens styrke. Det er også meget modstandsdygtigt over for ozon, UV-lys, olie, drivmidler og mange kemikalier.

  Polyurethan kan fremstilles til enten at blive blød og elastisk – eller stiv og sej.

  En af de mest nyttige egenskaber er også, at den kan fremstilles til skum.

   

  Du kan opdele polyurethan i følgende hovedtyper.

  Integral PUR-skum

  Polyurethan (PUR) integralskum er kendetegnet ved, at en indre kerne med en udtalt cellestruktur og lav densitet er omgivet af en næsten solid ydre skal, med høj tæthed. På denne måde opnås en sandwichstruktur. Stift skum er perfekt til meget detaljerede støbninger og bruges for eksempel til møbler, armlæn, rat polstring, instrumentbrætter til biler.

  Stiv PUR hærdende skum

  Fast polyurethan hærdende skum anvendes til fx instrumentbrætter og karosseridele til biler og andre køretøjer og til mekaniske og elektroniske apparater.

  FAKTABOKS

  Polyurethan kan laves fra blød som vingummi til fast som stål. Slidstyrken er op til 8 gange større end stålets slidstyrke og kan erstatte en lang række traditionelle produkter.

  På grund af dens unikke egenskaber er den fremragende til mange formål. Eksempler på anvendelser er:

  • Højelastisk skumsæder og madrasser
  • Stive skumisoleringspaneler
  • Hjul og dæk med høj slidstyrke
  • Overfladebelægning og beskyttelse
  • Vandtætning og vandindeslutning
  • Hårde plastdele

  De vigtigste egenskaber for polyurethan

  Hårdhed
  PUR fås i hårdheder fra 10 Shore A til 85 Shore D, som svarer til hårdheden af henholdsvis et viskelæder og et elfenben.

  Slidstyrke
  Sammenlignet med gummi, plast og endda metaller klarer PUR sig i mange tilfælde bedre, når det kommer til situationer med højt slid.

  Kompressionsegenskaber
  PUR kan bære store belastninger sammenlignet med konventionelle elastomerer af samme hårdhed, hvilket gør den usædvanlig anvendelig til hjul og industridæk, fremføringsruller og værktøjshåndtag.

  Høj mekanisk slagfasthed og sejhed
  PUR dele med en lav hårdhed vil bøje under slag og vil ikke revne, som det kan være tilfældet med normale plastdele.

  Høj rive styrke
  På grund af PUR-deles sejhed og holdbarhed har de en tendens til at kræve mindre service i et produkts levetid. Dette er en klar fordel ved PUR i forhold til andre elastomerer.

  Elastisk fleksibilitet
  Elastiskheden af PUR-dele kan styres af hårdheden af den støbte del. Så der er ingen sammenhæng mellem modstandsdygtighed og hårdhed, hvilket gør PUR til et unikt valg. Sejhed forstærkes generelt af høj modstandsdygtighed.

  Fleksibilitet ved lave temperaturer
  Selv ved meget lave temperaturer forbliver PUR fleksibel og er modstandsdygtig over for termisk stød.

  Unikke trækegenskaber
  PUR har bedre forlængelsesegenskaber end konventionelle elastomerer og håndterer stress ved kompression bedre end dem også.

  Gentagen bøjning
  Chancen for, at en del revner under gentagen bøjning, formindskes drastisk, hvis den er lavet i PUR. De enestående bøjningsegenskaber kan forbedres yderligere, hvis tykkelsen af delen reduceres, hvilket ikke påvirker dens styrke og sejhed på samme måde, som hvis delen var fremstillet af konventionelle elastomerer.

  Modstand mod tør varme
  En velkonstrueret PUR-del kan fungere kontinuerligt ved meget høje temperaturer (fra 90 til 120 grader). Vandafvisende PUR-dele vil praktisk talt ikke absorbere vand, vil ikke svulme og forblive stabile i drift over lang tid, hvis delen nedsænkes i vand. PUR-dele kan også fungere i meget varmt vand (op til 50 grader).

  God isolering
  PUR har fremragende isolerende egenskaber og kan bruges til indstøbning og indkapsling af f.eks. elektroniske dele eller applikationer.

  Modstandsdygtig over for ilt og ozon
  Atmosfærisk ilt og ozon kan forårsage nedbrydning, men PUR-dele modstår sådanne angreb. Dette gør PUR fremragende til brug omkring elektrisk udstyr, da det ikke hærder eller revner som konventionelle elastomerer eller mange plasttyper.

  Modstandsdygtig over for olie, fedt og de fleste kemikalier
  PUR-dele er modstandsdygtige over for opløsningsmidler, olier og de fleste kemikalier og kan derfor anvendes i tilfælde, hvor dele udsættes for f.eks. stærke syrer, baser og visse opløsningsmidler.

  Strålingsmodstand
  Når den udsættes for stråling fra gammastråler, vil PUR være mere modstandsdygtig end konventionelle elastomerer og er mere tilbøjelige til at bevare deres fleksibilitet og sejhed.

  Modstandsdygtig over for skimmelsvamp, meldug og svamp
  Modstandsdygtigheden over for skimmelsvamp, meldug og svamp fra PUR-dele gør dem velegnede til brug i fugtige miljøer. Friktionsegenskaber PUR’s friktionsegenskaber kan tages i betragtning ved design af en del. Formuleringer med meget lave værdier af friktionskoefficient er tilgængelige og anvendes til bøsninger, lejer og slidlister.

  Limningsegenskaber
  PUR kan limes til en lang række forskellige underlag og til de fleste metaller, træ og mange plasttyper. For eksempel er bindingsstyrken til metal flere gange højere end gummi til metal.

  Bearbejdelighed
  PUR dele kan bearbejdes konventionelt, men bør gøres af en professionel.